THEMA

BELASTINGDIENST ONTVANGT RUIM 2,1 MILJOEN AANGIFTEN

9% via fiscaal dienstverleners

Van de 8,6 miljoen mensen zijn 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers. Tot en met 12 maart deed 79% van de mensen aangifte via MijnBelastingdienst. 9% deed dit via de Aangifte App 2016. De overige 12% van de aangiften kwam binnen via fiscale dienstverleners (9%) en Hulp bij Aangifte (3%).

Capaciteit

Om de drukke periode van de eerste dagen het hoofd te bieden heeft de Belastingdienst de capaciteit van de systemen dit jaar verruimd, waarbij er 70.000 mensen tegelijk aangifte kunnen doen. Vorig jaar startte de aangifteperiode met een capaciteit van 40.000, wat tot problemen leidde. Tot nu toe hebben sommige mensen alleen op de eerste dag de melding gekregen om op een later tijdstip aangifte te doen.

Aangifteperiode

Aangifte is tot 1 mei mogelijk via Belastingdienst.nl/aangifte. Wie aangifte doet voor 1 april, krijgt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Mensen kunnen wel uitstel aanvragen en daarmee tot 1 september de tijd krijgen. De Belastingdienst kan een boete opleggen aan mensen die hun aangifte niet of te laat doen.