THEMA

BELASTINGDIENST WORSTELT MET 'HOBBYISTEN'

Aantallen

Het Expertisecentrum Handhaving en Intelligence (EHI) legt in een intern memo de vinger op de zere plek. ‘Bij welk aantal is de hobbyist die fietsen opknapt en verkoopt via Marktplaats nog steeds hobbyist en bij welk aantal wordt hij ondernemer? En moet de thuiskok die vier keer per jaar zijn woonkeuken openstelt als thuisrestaurant als ondernemer worden gezien? En wat als dit niet vier keer maar 24 keer is?’, zo staat er in de memo.

Grijs gebied

Of iemand ondernemer is of hobbyist, bepaalt hoeveel belasting hij of zij moet betalen. In de regel is het zo dat als mensen op kleine schaal bijverdienen aan bijvoorbeeld het verhuren van hun huis of spullenverkoop op Marktplaats, dan hoeven ze over deze inkomsten geen belasting te betalen. Wie het groter aanpakt, wordt als ondernemer gezien. Maar waar de grens tussen groot- en kleinschalig ligt, dat is niet duidelijk. En dat leidt tot handhavingsproblemen.

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens de dienst is het ieders eigen verantwoordelijkheid om juist aangifte te doen. Of de dienst altijd controleert of de hobbyisten de aangifte juist invullen, willen ze niet zeggen. Maar mochten ze dat wel doen, zo geven ze aan, dan kan de naheffing fors zijn als het niet klopt.