THEMA

BELASTINGINKOMSTEN $100 MILJARD HOGER DOOR FISCALE HERVORMING

De wereldwijde belastinginkomsten stijgen naar verwachting met 100 miljard dollar door de invoering van een minimumwinstbelasting en een herverdeling van belastinginkomsten. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelt dit in een analyse van de geplande belastinghervormingen.

Hogere inkomsten door minimumwinstbelasting

De hogere inkomsten zijn vooral het gevolg van de minimumwinstbelasting, ook bekend als de tweede pilaar van de geplande hervormingen. Het geeft landen de mogelijkheid voor aanvullende heffingen als de verschuldigde winstbelasting van internationale bedrijven onder een minimumniveau blijft. De OESO verwacht dat dit direct voor hogere inkomsten zorgt, maar ook indirect: bedrijven worden ontmoedigd om belasting te ontwijken.

De herverdeling van inkomsten, de eerste pilaar, heeft waarschijnlijk een beperkt effect. Het gaat om de winstbelasting van bedrijven die bijvoorbeeld online diensten aanbieden. Die verschuift van de vestigingslanden naar de landen waar klanten en gebruikers wonen. De belastingopbrengst zal hierdoor in lichte mate toenemen. De herverdeling moet voorkomen dat landen elk afzonderlijk een zogeheten digitaks invoeren.

Geen cijfers voor inkomsten per land

De OESO heeft nog geen berekening gemaakt voor de toename van de belastingopbrengsten voor afzonderlijke landen. Globaal zullen landen met hoge, midden en lage inkomens er echter allemaal van profiteren. De organisatie voorspelt daarnaast dat de maatregelen resulteren in een afname van winstverschuivingen naar landen met een lage belasting. De OESO wil voor het eind van 2020 overeenstemming bereiken met ongeveer 130 landen over de voorstellen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post