THEMA

BELGIË WIL BEDRIJFSBELASTING VERLAGEN

Financiering

De tariefsverlaging mag niet ten koste gaan van de opbrengst voor de schatkist. Dus één van de opties om het plan te financieren, is het verhogen van de dividendbelasting van 27 naar 30%. Ook de afschaffing van de renteaftrek voor bedrijven met veel eigen vermogen is een mogelijkheid.

Gelekt

Dat staat in een voorstel waar de Vlaamse krant De Tijd de hand op heeft gelegd. Onzeker is of er voldoende politieke steun voor is. Bronnen rond regering benadrukken dat de plannen nog kunnen wijzigen.

Nederland geen discounter

Staatssecretaris Wiebes van Financiën gaf eerder dit jaar al aan dat Nederland niet mee gaat doen aan de verlaging. ‘Nederland wordt nooit de discounter van Europa’, zo zei hij nadat Groot-Brittannië ook de winstbelasting voor bedrijven wilde gaan verlagen. Wel geeft hij aan dat het onvermijdelijk is om naar de tarieven te kijken. Nederland zit met maximaal 25% nog aan de hoge kant. België heeft nu nog een van de hoogste tarieven voor vennootschapsbelasting in Europa.

Concurrentie

Nederlandse belastingadviseurs laten in een eerste reactie weten dat het kabinet er niet aan ontkomt om het VpB-tarief te verlagen. De trend naar internationale harmonisatie van de grondslag van de winstbelasting leidt ertoe dat tarieven belangrijker worden in de concurrentie tussen landen om internationale bedrijven aan te trekken. Als Nederland wil blijven concurreren, zullen ze wel moeten. Zo zeggen de belastingadviseurs.