THEMA

BETAALGEDRAG NEDERLANDSE BEDRIJFSLEVEN NOG NOOIT ZO GOED

Record stiptheid

Sinds het begin van de metingen door Graydon in 2002, was de snelheid waarmee Nederlandse bedrijven hun facturen betalen nog nooit zo hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2014 worden rekeningen bijna twee dagen eerder afgehandeld. De stiptheid waarmee het bedrijfsleven zijn rekening betaalt, komt volgens Graydon door het groeiende vertrouwen van ondernemers. De toenemende aandacht voor credit management helpt hierbij eveneens.

Zakelijke dienstverlening koploper

De zakelijke dienstverlening scoort hoog met een gemiddelde van 38,7 dagen om de rekeningen te betalen. Opvolgers in de lijst zijn de land- en tuinbouw, it en telecom. De overheid en semi-overheid zien daarentegen een afname van betaalsnelheid. Rekeningen worden bijna twee dagen later betaald vergeleken met een jaar eerder, met een gemiddelde van 48 dagen over het afgelopen kwartaal. De transportsector en de chemiebranche lopen eveneens achter qua betaalgedrag, vergeleken met overige sectoren.

Spreiding provincies

De provincie Zeeland is de snelste betaler. Binnen 38,9 dagen betalen ze daar hun rekeningen. De traagste provincie van Nederland is Zuid-Holland, waar er gemiddeld 43,1 dagen wordt gedaan over het betalen van rekeningen.

Gematigd positief

Dat facturen over het algemeen steeds sneller worden betaald, is een goed teken. Hans-Peter Vloemans, Sales Manager bij Graydon, is echter gematigd positief. ‘Toch moeten we vaststellen dat bijna anderhalve maand moeten wachten op het betalen van een factuur voor veel ondernemers nog steeds erg lang is. Het verder omlaag brengen van deze betaaltermijn is onontbeerlijk voor een financieel gezonde onderneming’, concludeert Vloemans.