THEMA

BIBLIOTHEEK BIEDT HULP BIJ BELASTINGAANGIFTE

Gratis toegang tot computers en printers

De Belastingdienst, de Koninklijke Bibliotheek en de Openbare Bibliotheken gaan samenwerken om mensen ondersteuning te bieden bij het digitaal zaken doen met de overheid. Alle 800 vestigingen van openbare bibliotheken in Nederland geven gratis toegang tot computers met internet plus printfaciliteiten om online zaken te doen met de overheid, waaronder de Belastingdienst. Sommige bibliotheken bieden deze mogelijkheid al, anderen zullen dit de komende maanden realiseren.

Cursussen

Naast toegang tot computers en printers worden cursussen gegeven om mensen te leren hoe digitaal zaken doen met de overheid concreet werkt. Zo leren ze onder andere de basisvaardigheden zoals inloggen met hun persoonlijke digitale code DigiD. 'Iedereen mag naar de bibliotheek komen om van de faciliteiten gebruik te maken', aldus een woordvoerster van de Belastingdienst. Belangstellenden kunnen zich bij bibliotheken aanmelden voor de cursus 'werken met de e-overheid'. Ook gaan bibliotheken maatschappelijke organisaties uitnodigen om op uiteindelijk 150 locaties belastingspreekuren te houden voor hulp bij belasting- en toeslagzaken. De Belastingdienst zorgt voor training van deze maatschappelijke dienstverleners. Dat staat in het ondertekende convenant.

Steunpunten

In totaal zullen achthonderd vestigingen en tweehonderd steunpunten deze mogelijkheden aanbieden. De Belastingdienst heeft € 1,9 miljoen uitgetrokken om mensen op deze manier te helpen bij overheidszaken. Het is een tegemoetkoming voor het verdwijnen van de blauwe envelop.