THEMA

BOEKHOUDEN MET ‘NATUURLIJK KAPITAAL’

Stappenplan

Het protocol is een soort stappenplan over hoe het milieu in de bedrijfsvoering meegenomen kan worden. Een voorbeeld is de werkelijke kosten van het gebruik van grondstoffen en vervuiling in kaart brengen en daar vervolgens naar handelen. Het protocol is vrijblijvend, maar de deelnemerslijst bevat al wel grote namen als Shell en AkzoNobel.

Nieuwe verliespost

Het Duitse sportschoenenfabrikant Puma drukte als eerste het beslag op het milieu uit in euro’s. Deze nieuwe ‘verliespost’ halveerde in 2011 (op papier) bijna de jaarwinst. Dat is de reden dat bedrijven huiverig zijn om zich vast te leggen op een 'boekhoudstandaard' voor natuurlijk kapitaal: waarom zou een bedrijf vrijwillig over tot dusver onbekende verliezen rapporteren?

Binnenkort verplicht

Beleggers zoals pensioenfondsen en druk vanuit de overheid zorgt er voor dat de financiële consequenties van de ecologische voetafdruk wel in kaart gebracht moet worden. In Europa worden grote bedrijven en organisaties binnenkort verplicht te rapporteren over het milieu in het jaarverslag.