THEMA

BRUSSEL WIL EINDE AAN BELASTINGSHOPPEN

Fiscaal shoppen

Brussel pleit voor het op elkaar afstemmen van belastingstelsels in de EU. Landen blijven wel zelf verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen. Veel ondernemingen doen aan agressief fiscaal shoppen om zo weinig mogelijk tot geen belasting te hoeven betalen en maken daarbij handig gebruik van de verschillende regels in de 28 EU-lidstaten. Daar wil de Europese Commissie van af. Alle EU-landen zouden daarom antimisbruikregels in hun wetgeving moeten opnemen.

Doorsluizen van winsten

Brussel wil ook dat het moeilijker wordt voor bedrijven om winsten die in de EU worden behaald door te sluizen naar derde landen waar geen of nauwelijks belasting wordt geheven op winsten. Ook de aftrekbaarheid van rente binnen een concern moet worden beperkt.

Gevecht voor meer sociale rechtvaardigheid

'Winsten moeten worden belast waar ze worden gemaakt', zei Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken). Hij noemde de strijd tegen de 'onacceptabele' belastingontwijking 'een gevecht voor meer sociale rechtvaardigheid'. Nu betalen burgers en kleine bedrijven de prijs, aldus de Fransman. Het voorstel sluit de weg naar belastingparadijzen af, denkt hij, en maakt een einde aan 'sweetheartdeals' met multinationals. De EU loopt hierdoor volgens hem jaarlijks tussen de € 50 en € 70 miljard mis.

Openbaarheid van informatie

Bedrijven moeten verder aan de belastingdiensten kenbaar gaan maken hoeveel belasting ze in elk land voor welk onderdeel betalen. Brussel komt in het voorjaar met een voorstel om deze informatie openbaar te maken, aldus de EU-commissaris. Moscovici verwacht een 'volwassen' reactie van de lidstaten op zijn plan, dat volgens hem 'goed voor business' is. De reacties uit het Europees Parlement zijn overwegend positief, hoewel bijvoorbeeld PvdA'er Paul Tang een verdere 'race to the bottom' in Europa voorziet op het gebied van winstbelastingen.