THEMA

CDA: ZIEKTEWET MOET OOK GELDEN VOOR ZZP'ERS

Collectieve regeling

Zelfstandigen die langdurig ziek worden, moeten hun ziekterisico zelf dragen. Werknemers in loondienst krijgen daarentegen maximaal twee jaar doorbetaald. Het CDA wil dat veranderen en gaat daar vandaag voor pleiten in de Tweede Kamer, waar minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma de begroting Sociale Zaken verdedigen. Het CDA wil een uitkering van twee jaar via een collectieve regeling zodat zowel werknemers in loondienst, zzp’ers en freelancers er aanspraak op kunnen maken.

Veel flexwerkers

Veel bedrijven willen bijna geen vast personeel meer aannemen omdat het ze veel geld kost als iemand ziek wordt. Werkgevers halen daarom liever flexibele werknemers binnen zoals zelfstandigen zonder personeel. Die leveren weinig risico's op en ze kunnen ze snel weer afstoten. Maar voor de flexwerkers is deze situatie ook niet altijd goed, zeker niet als ze geen inkomen hebben wanneer ze door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Dat levert grote problemen op, zowel voor hunzelf als voor de maatschappij, stellen Buma en Heerma.

Basisverzekering

Een basisverzekering voor de loondoorbetaling moet er volgens het CDA uitzien als de basisverzekering voor de zorg. Door de verplichting zal de premie aanvaardbaar blijven. Bedrijven zullen minder huiverig worden om mensen, ook ouderen, aan te nemen.