THEMA

CURATOREN ECONCERN KLAGEN PWC AAN

Goedkeurende verklaring

Volgens de curatoren heeft de accountant ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekening 2007 van Econcern. Over 2007 presenteerde Econcern een omzet van 443 miljoen euro en een nettowinst van bijna 86 miljoen euro. In werkelijkheid lag de omzet volgens de curatoren rond de 200 miljoen euro en leed het bedrijf enkele tientallen miljoenen euro's verlies. Ook de jaarrekening over 2006 deugde volgens hen niet.

PwC

Volgens PwC gaat het verschil van mening met de curatoren over de vraag of bepaalde kapitaalbelangen konden worden aangemerkt als deelnemingen, waarvan de resultaten in de winst- en verliesrekening mochten worden verwerkt. ''Wij vinden dat dit op grond van de Nederlandse wetgeving mocht en dat de jaarrekening terecht is goedgekeurd'', aldus een woordvoerder in een toelichting. De curatoren onderzoeken nog of zij PwC, bestuurders en commissarissen van Econcern, onder wie de toenmalige topman Ad van Wijk, aansprakelijk gaan stellen voor de gang van zaken die leidde tot het faillissement van de onderneming.

Econcern

Econcern ging in juni 2009 failliet, nadat de onderneming voor de tweede keer in korte tijd in grote financiële problemen was gekomen. Aandeelhouders en banken waren niet bereid om het bedrijf opnieuw te hulp te schieten.