THEMA

DALING FAILLISSEMENTEN HOUDT AAN IN 2016

Grootste daling in industriesector

In 2015 gingen in totaal 6100 bedrijven op de fles, 20% minder dan een jaar eerder. Met uitzondering van de cultuursector lieten alle sectoren volgens de bank een daling zien. De grootste daling deed zich voor in de industrie, waar dit jaar een derde minder bedrijven failliet ging.

Meer onzekerheid door digitalisering

ING verwacht dat ondanks de daling er volgend jaar nog altijd veel bedrijven noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Hoewel de economie aantrekt, zorgen technologische ontwikkelingen, digitalisering en een veranderend consumentengedrag voor meer onzekerheid in de markt.

Verwacht aantal faillissementen

Het aantal verwachte faillissementen volgend jaar ligt met 5500 nog altijd circa 20% boven het niveau van 2008, toen 4630 bedrijven de deuren moest sluiten. Volgens ING is dat niet vreemd, aangezien het aantal bedrijven ten opzichte van 2008 eveneens is toegenomen. 'Dit betreft echter met name zelfstandigen zonder personeel die minder snel failliet gaan. In geval van financiële problemen staken zij eerder hun bedrijf dan dat ze faillissement aanvragen', aldus de bank.

Uitgeholde marges

Ook merkt ING aan dat er nog altijd bedrijven zijn met beperkt vet op de botten. In veel sectoren zijn de marges zodanig uitgehold dat een enkele tegenslag voor een bedrijf net het laatste duwtje over de rand kan zijn voor een faillissement.