THEMA

DEN HAAG KRIJGT € 2,7 MILJARD UIT BRUSSEL

Bevestigd

De bevestiging kwam naar buiten nadat Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer, in Brussel over het ‘goede nieuwtje’ had gesproken. Het bedrag zit al verwerkt in de ontwerp-begroting van 2017 die dezer dagen in Brussel wordt ingeleverd, aldus een woordvoerder van Financiën.

€ 900 miljoen minder

De € 2,7 miljard is een correctie met terugwerkende kracht over de jaren 2014, 2015 en 2016. Structureel gaat Nederland tot 2020 € 900 miljoen per jaar minder betalen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de Kamer begin deze maand per brief op de hoogte gesteld van de ‘meevaller’ die al sinds 2014 in de pijplijn zat.

Akkoord

De EU-landen bereikten in 2014 een akkoord over de herziening van de berekeningsmethode voor de nationale afdrachten. Maar pas vorige maand hebben alle landen het geratificeerd en trad het EMB in werking.

Berekening

De afdrachten worden berekend op grond van douanerechten, BTW en de grootte van het binnenlandse bruto product (bbp). Duitsland krijgt € 3,3 miljard terug. Voor sommige landen valt de herberekening echter ongunstig uit. Italië en Frankrijk moeten elk € 1,5 miljard betalen, België € 600 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk mag € 1,1 miljard naar Brussel overmaken.

De EU-contributie wordt altijd achteraf herberekend en kan steeds verschillen. Eind 2015 kreeg Dijsselbloem te horen dat Nederland een 'naheffing' van € 446 miljoen aan Brussel moest betalen.