THEMA

'DIJSSELBLOEM BLIJFT VOORZITTER EUROGROEP'

Positieve signalen

Volgens bronnen zijn er ‘positieve signalen’, al is er nog geen definitieve duidelijkheid. Dijsselbloem zelf wilde vrijdag nog niet bevestigen dat hij tot januari in functie blijft bij de eurogroep, het overlegorgaan van de landen die de euro hanteren. Daarvan maken negentien landen deel uit.

Termijn afmaken

Dijsselbloem heeft een termijn van 2,5 jaar tot januari. ‘Het is altijd mijn intentie geweest om de termijn af te maken. We gaan het zien’, zei hij vrijdag. Het is geen verplichting dat de eurogroepvoorzitter minister van Financiën is, al is dat wel gebruikelijk.

Kabinetsformatie

Dijsselbloem zei ook dat hij vindt dat de kabinetsformatie te lang duurt. Ietwat cynisch betwijfelde hij zelfs of er in januari al een nieuw kabinet zit. Hij vindt het langzame tempo van de formatie ‘echt in toenemende mate problematisch’ worden, zei hij na de ministerraad. ‘Als u me dit in maart had gezegd, had ik u niet geloofd.’ Dijsselbloem vindt dat de formerende partijen ‘moeten afronden’. Hij toonde zich ‘chagrijnig’ over het trage proces.