THEMA

DIJSSELBLOEM REIKT WFT-DIPLOMA’S UIT AAN FINANCIEEL ADVISEURS

Voor medewerkers die adviseren in de financiële dienstverlening aan consumenten, is de diplomaplicht geïntroduceerd. Hiermee wordt getoetst of de adviseur beschikt over voldoende kennis en begrip, professioneel gedrag, vaardigheden en competenties om de klant goed van dienst te kunnen zijn.

Hoger plan

Minister Dijsselbloem zei tijdens de bijeenkomst dat adviseurs en opleidingsinstituten een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om de examens nieuwe stijl tot een goed einde te brengen. “Samen tillen ze de kwaliteit van de financiële dienstverlening naar een hoger plan. Daarmee zetten ze het belang van de klant centraal.”

Vakbekwaamheidsexamens

Hij kan zich voorstellen dat adviseurs en opleidingsinstituten moeten wennen aan het nieuwe systeem. De minister zoekt, samen met de branche, voortdurend naar oplossingen. De uitgangspunten van het nieuwe systeem zijn daarbij leidend. De slagingspercentages voor de vakbekwaamheidexamens vertonen een stijgende lijn. In januari 2015 haalde ruim 6 op de 10 adviseurs het diploma. In februari was dat 7 op de 10. Het aantal examenkandidaten neemt ook toe. In februari gingen ruim 7.500 adviseurs op voor een initieel examen en 14.000 voor een PEplus-examen.