THEMA

DIJSSELBLOEM: VERHOOG BELASTING BEDRIJVEN

Balans is zoek

‘Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen’, aldus Dijsselbloem.

Belastingtarief omhoog

Hij zegt dat hij het opiniestuk heeft geschreven als PvdA'er en niet namens het kabinet. ‘Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog.’ Volgens Dijsselbloem is belasting betalen een morele plicht. Op die manier wordt er bijgedragen aan infrastructuur, onderwijs, defensie en ouderenzorg.

Meer maatregelen

Volgens de minister dragen multinationals niets af doordat landen bedrijven voordelen bieden, in de hoop dat zich in dat land komen vestigen. Volgens Dijsselbloem heeft hij samen met staatssecretaris Wiebes van Financiën al voor meer transparantie gezorgd doordat landen meer informatie delen over de belastingafspraken met multinationals. Maar er moet meer gebeuren, zegt de minister in het AD. Zo wil hij de wet aanpassen zodat De Nederlandsche Bank (DNB) effectiever kan ingrijpen, moeten de belastingverdragen worden herzien en hij wil dus dat het belastingtarief voor bedrijven omhoog gaat.

Tegenstrijdig

Opvallend is het wel, want in een interview met RTLZ op 22 november zei hij nog dat Nederland de komende jaren de winstbelasting kan verlagen, als tegelijkertijd aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd. Ook dat was op dat moment opvallend omdat in het verkiezingsprogramma van de partij staat dat ze zich willen verzetten tegen de internationale neerwaartse spiraal. De vennootschapsbelasting voor bedrijven bedraagt op dit moment 25%.