THEMA

DIJSSELBLOEM WIL, MAAR MAG GEEN VOORZITTER EUROGROEP BLIJVEN

Aftreden

Als demissionair minister mag hij na de verkiezingen in maart wel aanblijven als voorzitter, maar zodra een nieuwe regering is ingezworen, waarin Dijsselbloem geen minister van Financiën meer is, moet hij aftreden als eurogroepvoorzitter. Dat zei een hoge EU-functionaris woensdag in Brussel. ‘De regels zijn daarover heel duidelijk.’ De functionaris voegde eraan toe dat gezien de ervaringen met de Nederlandse kabinetsformaties, Dijsselbloem ‘op zijn slechtst nog enkele maanden voorzitter blijft en op zijn best nog langer’.

Ambitie

In oktober zei Dijsselbloem in Luxemburg dat hij na een eventueel einde aan zijn ministerschap bereid is aan te blijven als eurogroepvoorzitter. ‘Dit is onontgonnen terrein’, zei hij toen over het voorzitterschap. Woensdag herhaalde hij deze wens als reactie op Brussel. De bewindsman heeft de ambitie om in elk geval zijn termijn af te maken. De minister benadrukt dat dat een afspraak is die eventueel veranderd kan worden. Volgens hem is er voldoende draagvlak bij zijn collega's om hem zijn termijn te laten uitdienen.

Termijn

Dijsselbloems termijn als voorzitter van de EU-raden van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden eindigt officieel in januari 2018. Hij werd in januari 2013 voor tweeënhalf jaar door zijn Europese collega's gekozen als opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker, die nu voorzitter van de Europese Commissie is. In juli 2015 werd Dijsselbloem herkozen.

Discussie

Momenteel loopt de discussie binnen de eurozone of de eurogroepvoorzitter een fulltime functie moet worden. De huidige Nederlandse regering is daar tegen.