THEMA

DIJSSELBLOEM WIL SNEL BTW-VERLAGING E-MEDIA

Btw-tarief gelijkstellen

De EU ministers van Financiën bespraken voor het eerst het voorstel van de Europese Commissie om het btw-tarief op e-media gelijk te stellen aan dat voor traditioneel drukwerk. In Nederland betekent dat een verlaging van 21% naar 6%, waardoor digitale boeken en kranten fors goedkoper kunnen worden. Volgens de EU-regels mogen lidstaten nu geprinte publicaties onder het lagere btw-tarief brengen maar onlinemedia niet.

Unanimiteit nodig

Een ruime meerderheid van de lidstaten bleek dinsdag voor het plan te zijn, maar er is unanimiteit nodig om tot een akkoord te komen. Ook het Europees Parlement moet ermee instemmen.

In potlood

Vorige week stuurde minister Dijsselbloem de Eerste en Tweede Kamer antwoorden op vragen van Kamerleden in aanloop naar de Eurogroep en Ecofinraad. Hierin gaf hij aan dat het verlaagde btw-tarief voor e-publicaties in potlood in het Belastingplan 2018 staat en de daadwerkelijke invoering afhankelijk is van het formatieproces en afronding van het voorstel in Brussel. Het Nederlandse kabinet is in ieder geval voor het voorstel.