THEMA

€ 2,7 MILJARD EXTRA FINANCIERING VOOR MKB

Actieplan geslaagd

De regering lanceerde in 2014 een actieplan om mkb'ers te ondersteunen die na de crisis maar moeilijk aan geld konden komen bij de banken. Volgens de minister heeft het actieplan duizenden mkb’ers geholpen. ‘Onze inzet is geslaagd. Het MKB is versterkt en heeft ons geholpen om sterker uit de crisis te komen’, zegt Kamp.

Innovatieve bedrijven

Kamp zegt dat nu het goed gaat met de economie, het actieplan zich naast het mkb ook richt ook op nieuwe innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar investeringen. Volgens het ministerie is niet alleen bankenfinanciering nodig om het mkb te ondersteunen. Daarom is er in het actieplan ook aandacht voor diverse vormen van 'risicokapitaal'. ‘Door zowel voor deze snelle groeiers als voor alle andere mkb-ers extra financiering op maat beschikbaar te maken, blijven deze bedrijven vernieuwen, doorgroeien en zorgen ze voor meer banen. Daar profiteren alle Nederlanders van’, zo stelt de minister.

Waardering

MKB-Nederland is tevreden over de impact van het actieplan. ‘Financiering is sinds de crisis voor veel mkb-ondernemers het grootste probleem’, zegt voorzitter Michaël van Straalen. ‘Minister Kamp heeft daar met een breed pakket maatregelen goed en actief op ingespeeld. Daar is veel waardering voor.’ Maar ook de missie van MKB-Nederland is nog niet voorbij. ‘We zouden graag zien dat particulieren via een fiscale regeling worden gestimuleerd om te investeren in het mkb. Het financieringslandschap ontwikkelt zich snel. Daardoor is het voor veel ondernemers lastig de weg naar de juiste financiering te vinden. Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak’, zegt Van Straalen.