THEMA

EERSTE OPENBARE BELASTINGRECHTSPRAAK OVER VERMOGENSRENDEMENTSHEFFING

Wet aanpassen

Ongeveer 15.000 boze spaarders hebben zich verenigd en noemen zich de Bond voor Belastingbetalers. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de wetgever nog niet heeft ingegrepen. ‘De budgetaire opbrengst was en is dermate heilig dat heel Nederland vervolgens een onevenredig hoge prijs in de sfeer van rechtvaardigheid moet betalen’, zegt fiscalist Cor Overduin namens de bond. Volgens Ruud Beenhakker van de Belastingdienst is de wetgever al bezig met het aanpassen van de wet en hoeft hij daartoe niet verder aangespoord te worden door de rechter.

Publiekelijke zitting

Maar de bond neemt daar geen genoegen mee en spanden een rechtspraak aan, waarvan 30 november de tweede was in een reeks aan proefprocessen. En deze keer gingen de deuren voor het eerst open voor publiek. Normaliter is de rechtspraak achter gesloten deuren tussen de fiscus en fiscaal experts.

Terugwerkende kracht

De vraag die gisteren centraal lag, is of de heffing niet ook met terugwerkende kracht in strijd kan zijn geweest met het eigendomsrecht. Dat zou betekenen dat de fiscus alle spaarders die te veel betaalden moet gaan compenseren. Tijdens de zitting verklaarde de fiscus dat ze daar niet bang voor zijn omdat daarvoor de belastingdruk meer dan 100% moet zijn. En volgens Koos Spreen Brouwer van de Belastingdienst ligt die druk in 2013 en 2014 daar nog onder, zo zegt hij tegen de Telegraaf. De uitspraak is over zes weken.