THEMA

EIGEN RISICO TOCH NIET AFHANKELIJK VAN INKOMEN

Inkomensafhankelijke eigen risico

Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico (595 euro) krijgen dan laagbetaalden (180 euro). De coalitie ziet af van het inkomensafhankelijke eigen risico, omdat de uitvoering lastig is. Zorgverzekeraars zouden namelijk inzage moeten hebben in het loon van de verzekerden om de hoogte van de premie te bepalen. Het besluit wordt op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt.

Algemene heffingskorting schrappen

Het eigen risico blijft dus 350 euro per jaar. Wel zal het worden aangepast aan de inflatie. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Dat laatste gebeurt door het schrappen van de algemene heffingskorting voor deze groep.

Oplopende werkloosheid

De plannen vielen bij D66 en GroenLinks niet in goede aarde. "Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord", aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. En Wouter Koolmees van D66: "Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid." Het kabinet wil nu op een andere manier 300 miljoen euro bezuinigen. Dat zou moeten gaan via fiscale regelingen voor ondernemers, maar details over deze plannen zijn nog niet bekend. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgekleed.

Prinsjesdag

De plannen van het kabinet voor 2014 komen officieel op Prinsjesdag pas naar buiten. Dan moet precies duidelijk worden hoe premier Mark Rutte 6 miljard euro aan bezuinigingen wil doorvoeren. Veel van de maatregelen zijn inmiddels echter al bekend of uitgelekt.