THEMA

EP EIST BELASTINGREGELS VOOR MULTINATIONALS

Belastingafspraken inzichtelijk

Het Europese Parlement (EP) vindt dat de belastingafspraken met bedrijven, zogenoemde rulings, inzichtelijk moeten zijn, zodat de Europese Commissie kan beoordelen of sprake is van illegale staatssteun. De huidige 'belastingwedloop' tussen de Europese lidstaten is de parlementariërs een doorn in het oog. Terwijl grote bedrijven nauwelijks belasting afdragen, betalen burgers en kleine ondernemers het volle pond, vindt het EP. Nederland werd in dit verband onlangs op de vingers getikt vanwege het bevoordelen van koffieketen Starbucks.

Nederland moet meer doen

'Nederland heeft een Europese aanpak van belastingontwijking tegengehouden en dat moet stoppen', aldus EU-parlementariër Paul Tang (PvdA). 'Langzamerhand begint het besef te groeien dat het huidige systeem moreel corrupt is. Daarom moeten lidstaten de spelregels aanpassen.' De EU en de Nederlandse regering moeten veel verdergaande maatregelen nemen tegen belastingontwijking, vindt EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). 'Het ondoorzichtige Nederlandse rulingssysteem moet op de schop. Deze rulings geven multinationals een onterecht voordeel en beroven andere landen van belastinginkomsten.'

Luxleaks-zaak

Het parlement sprak over de kwestie naar aanleiding van de Luxleaks-zaak, die draait om belastingontwijking via Luxemburg. De EU-landen spraken overigens vorige maand af hun belastingdeals met grote ondernemingen met elkaar te gaan uitwisselen.