THEMA

EUROGROEP: NEDERLAND KAN IN 2017 MEER UITGEVEN

Balans

‘Maar het blijft van belang dat er een balans is tussen uitgaven en begrotingsdiscipline’, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op een persconferentie. ‘In Nederland geven we al meer uit en tegelijk verminderen we ons begrotingstekort.’

Budgettaire ruimte

De Europese Commissie zei in november dat de eurozone in 2017 0,5% van het bruto binnenlands product (bbp) meer moet investeren. Nederland werd niet bij name genoemd maar is een van de lidstaten met de meeste budgettaire ruimte daarvoor. In een gezamenlijke verklaring van de EU-ministers van maandag worden de drie uitblinkers nu wel genoemd.

Economisch herstel

Aankomend jaar wordt het vijfde jaar van economisch herstel in de eurozone. Alle negentien eurolanden boeken naar verwachting groei. ‘Meer en meer landen zullen daardoor begrotingsruimte krijgen’, aldus Dijsselbloem, die erop wees dat die ruimte er momenteel juist niet is in de landen die investeringen het hardst nodig hebben.

Italië

Italië, dat volgens Brussel in 2017 uit de pas dreigt te gaan lopen, zou ‘aanzienlijke extra maatregelen’ moeten treffen om dat te voorkomen. Maar dat is nu moeilijk te vragen van een land zonder een regering, erkent de Eurogroep. Italië gaat gebukt onder een enorme staatsschuld en extra kosten door de vluchtelingencrisis en recente aardbevingen. Ook is de beoogde redding van de bank Monte dei Paschi di Siena een hoofdpijndossier.