THEMA

EUROPEES AKKOORD OVER UITWISSELEN TAXRULINGS

Taxrulings

De Europese Commissie kwam in maart met het voorstel om deze zogeheten taxrulings te gaan uitwisselen. Brussel heeft van belastingontduiking een speerpunt gemaakt, onder het motto: iedereen moet zijn eerlijke deel aan belastingen betalen. Onthullingen over mogelijk oneerlijke belastingdeals in Luxemburg (LuxLeaks) versnelden de inzet.

Belastingvoordelen multinationals

Nederland en andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals. Specifiek kijkt Brussel naar de voordelen die de Amerikaanse koffieketen Starbucks geniet in Nederland.

Afspraken uitwisseling taxrulings

Er is afgesproken dat Europese landen elkaar elke zes maanden inzicht geven in alle gemaakte belastingafspraken. De Europese Commissie zal hiertoe een centraal register beheren dat toegankelijk is voor alle lidstaten. De Commissie beheert het register ter controle op naleving van de richtlijn. Wanneer een lidstaat het vermoeden heeft dat een andere lidstaat oneerlijke rulings heeft verstrekt dan kan deze lidstaat hierover informatie opvragen.

Uitwisseling eerder afgesloten belastingdeals

De halfjaarlijkse automatische uitwisseling moet 1 januari 2017 in werking treden. De landen spraken ook af alle belastingdeals die tussen 2012 en 2017 zijn gesloten en nog steeds gelden, uit te wisselen. Zo moet worden voorkomen dat mogelijk oneerlijke deals onder het tapijt worden geschoven. Belastingdeals die niet meer geldig zijn maar niet ouder zijn dan drie jaar, moeten ook worden uitgewisseld. Het gaat om deals die worden gemaakt met bedrijven met een omzet van minimaal 40 miljoen euro. Maar ook kleine bedrijven die zich alleen bezighouden met investeringen en financiering gaan ook vallen onder de nieuwe regels, om te voorkomen dat grote investeerders zichzelf opknippen in kleine bedrijven.

Europa als pionier

De Luxemburgse minister Pierre Gramegna noemde Europa 'een soort pionier' op dit vlak. 'Transparantie over belastingen is belangrijk en Europa stuurt hiermee een belangrijk signaal naar de rest van de wereld.' 'De kans dat grote ondernemingen nu hun rechtvaardige deel van belasting betalen, is nu groter geworden. Dat vind ik belangrijk', zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na afloop van het overleg. Of de Belastingdienst kan rekenen op fors meer inkomsten door de uitwisseling, kon Dijsselbloem niet zeggen. 'Helaas werkt het zo niet.'