THEMA

FAILLIETE AUTODEALER KOOPS FURNESS EIST SCHADEVERGOEDING EY

Faillissement

In 2014 ging één van de grootste dealerholdingen Koops Furness ten onder met 1085 werknemers en met nog in 2013 een omzet van €460 miljoen. EY-accountant Henk Hokse controleerde de boeken sinds 2010. ‘De EY-accountant heeft grote fouten gemaakt en geen waarheidsgetrouw beeld geschetst in de controleverklaringen’, zegt Willem Jan van Andel, de advocaat van transportverzekeraar TVM en de familie Koops.

Achtergestelde lening

Het gaat specifiek om de jaarrekeningcontrole over 2012 en 2013. Dit zou een te florissant beeld schetsen van de werkelijkheid. Op basis van deze accountantsverklaringen verstrekten PMK Holding, (houdstermaatschappij van de familie Koops) en TVM in juli 2014 nog een achtergestelde lening van €6 miljoen aan Koops Furness in een poging een faillissement af te wenden. Het mocht niet baten, het bedrijf ging een maand later failliet.

Compensatie

Door deze laatste transactie raakten de aandeelhouders al hun geld kwijt en voor dat verlies willen ze gecompenseerd worden. ‘Als de EY-accountant zijn werk fatsoenlijk had gedaan, dan hadden zij nooit besloten om nog €6 mln in Koops Furness te steken’, zegt Van Andel. De familie Koops en verzekeraar TMV sturen in eerste instantie aan op een schikking met EY, maar mochten ze daar niet uit komen, dan volgt een dagvaarding waarin ze een schadevergoeding van €6 miljoen eisen.

EY

Een woordvoerder van EY geeft aan dat de accountants- en adviesorganisatie de zaak gaat bestuderen. Ze willen niet vooruit te willen lopen op een eventuele civiele procedure. Het ziet er niet rooskleurig uit voor accountant Hokse doordat de Accountantskamer Hokse eerder al een berispt vanwege talrijke tekortkomingen in de jaarrekening controle 2012 en 2013 van het automotivebedrijf.