THEMA

FAMILIEBEDRIJVEN DOEN HET BETER DAN ‘GEWONE’ ONDERNEMINGEN

Financieel beter

Het onderzoek van ECFB is een gezamenlijke publicatie met BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank over het proces van waardenoverdracht binnen familiebedrijven. De onderzoekers concluderen dat familiebedrijven in financiële zin vaak beter presteren dan bedrijven zonder familie-inbreng. De financiële waarde van familiebedrijven ligt gemiddeld genomen 7% hoger dan die van vergelijkbare niet-familiebedrijven. Daarnaast blijkt dat de rentabiliteit van familiebedrijven – in termen van ROA – gemiddeld 16% hoger ligt. Opvallend is ook dat die rentabiliteitspremie zich vooral voordoet bij bedrijven met een actieve familie-inbreng, waarbij een familielid CEO of voorzitter van de raad van commissarissen is.

Familiewaarden

‘Meer nog dan bij ‘gewone’ organisaties vormen bij familiebedrijven de waarden een ankerpunt, zowel voor de eigen familie en onderneming als voor de omgeving’, stelt Joost Vat, partner bij BDO en specialist op het gebied van familiebedrijven. ‘Iedereen weet waar het bedrijf voor staat en wat ervan kan worden verwacht.’ ‘Studies uit de afgelopen jaren tonen consequent aan dat familiebedrijven beter presteren’, stelt Pursey Heugens, professor Organisation Theory aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en directeur van het ECFB. ‘Vooral als de kernwaarden helder zijn, doen familiebedrijven het goed.’ Daarnaast is het hebben van familiewaarden een voordeel bij het leggen van verbindingen met klanten en leveranciers. ‘Vooral bij zakendoen in het buitenland speelt vertrouwen een grote rol. Ook dan hebben familiebedrijven een streepje voor als zij hun familiewaarden benutten’, zegt Mirelle Pennings, Directeur Corporate Clients Nederland bij Rabobank.

Generatiewisseling

Bij generatiewisselingen zijn familiewaarden kwetsbaar, constateren EFCB, BDO en Rabobank. Dat komt doordat nieuwe generaties in een andere wereld dan de voorgaande leven en vaak ook een andere levensinstelling hebben. Die instelling sluit niet noodzakelijkerwijs aan bij de oorspronkelijke familiewaarden. ‘Waardenoverdracht bij opvolging binnen familiebedrijven is een proces dat tijd en aandacht verdient’, aldus Heugens. Ondanks een zorgvuldige overdracht is het vaak onvermijdelijk dat de oorspronkelijke waarden van een familiebedrijf in de loop van de tijd transformeren en worden bijgesteld aan de tijd of omstandigheden. ‘Dat is ook niet erg, zo lang er maar een duidelijke link blijft naar het verleden’, licht Heugens toe. ‘Dat is het resultaat van waardenoverdracht.’