THEMA

FINANCE EN ACCOUNTING VERWACHTEN SALARISSTIJGING 2017

Onderzoek

De cijfers komen van het recruitmentsbureau Robert Half die onafhankelijk onderzoek heeft gedaan onder tweehonderd CFO’s en tweehonderd senior HR-managers. De Salarisgids 2017 die ze uitbrachten, laat zien dat de crisis nu echt voorbij is. Tijdens de crisis in 2014 stegen de salarissen niet of nauwelijks, vorig jaar steeg het met 3% tot 5% en de verwachting voor komend jaar is dat het stijgt met 5,2% tot 5,7%.

Terughoudendheid

Dat de crisis voorbij is merkt het recruitmentsbureau ook aan de terughoudendheid van bedrijven om nieuw en jong personeel vast te leggen. Iets wat wel snel gebeurde tijdens de crisis. ‘De tijd van sollicitatiegesprekken afnemen in de showroom is natuurlijk voorbij, maar het is voor bedrijven zaak niet te afwachtend om te gaan met een jong talent. Anders gaat de concurrent ermee vandoor’, zo zegt Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland.

Trends

Het bureau signaleert dat de trend doorzet dat grote bedrijven minder in trek zijn bij afgestudeerden. Ze werken liever bij kleine bedrijven waar het minder hiërarchisch aan toe gaat. Daarnaast ontstaan snel nieuwe functies onder invloed van ICT-ontwikkelingen. Hierdoor stijgt ook de vraag naar analisten en controllers. Ondanks deze ontwikkeling ziet Robert Half dat de vraag naar jonge werknemers met een goede boekhoudkundige kennis gewoon blijft. 'Dat blijft de voorwaarde voor een mooie carrière in de financiële wereld', zegt Renken.