THEMA

FINANCIËN WIL TRANSACTIES ONLINE PLATFORMS BELASTEN

Voorstellen

Wiebes vindt het vraagstuk het waard om er over te hebben, omdat het onderwerpen zijn ‘waar we iets mee moeten in de fiscaliteit’. Wanneer er concrete voorstellen komen, dat kon de bewindsman niet aangeven. ‘Het is een discussie die we de komende tijd moeten voeren’, aldus Wiebes. Hij vindt het niet meer zijn rol om daarover vanuit het zittende kabinet nog een standpunt in te nemen. Of er voorstellen komen voor in de kabinetsformatie wil hij ook niet zeggen.

Fair share

Nijboer vindt dat ook online platforms hun ‘fair share’ moeten betalen. Juist doordat ze dat nu niet doen, groeien ze zo hard, vindt Nijboer. Ook veel Europese ministers van Financiën vinden dat internetgiganten als Facebook en Google meer belasting moeten afdragen in de landen waar ze actief zijn. Ze spreken daarover de komende dagen informeel in Estland, maar concrete voorstellen liggen er nog niet.

Zuinig

Wiebes staat niet te springen, hij wil zuinig zijn op het principe dat winst wordt belast waar de toegevoegde waarde wordt gecreëerd.  ‘Als we toestaan dat Duitsers tomatentelers belasten of Taiwanezen chipsmachinefabrikanten, zijn we goed zuur’, aldus Wiebes.