THEMA

FIOD ARRESTEERT MALAFIDE BELASTINGADVISEURS

Verzonnen aftrekposten

De fiscaal dienstverleners worden ervan verdacht dat ze  verzonnen aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Tijdens de actieweek die afgelopen week plaatsvond heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Haarlem, Alkmaar, Losser, Oldenzaal, Almelo, Eindhoven en Duitsland. Er is naast administratie ook contant geld in beslag genomen.

Verbeterde detectiemethodes

De Belastingdienst heeft haar detectiemethodes verbeterd om malafide belastingadviseurs eerder op te sporen. De Belastingdienst kan de belastingadviseurs, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een medepleegboete opleggen. Daarnaast kunnen klanten en/of de Belastingdienst de fiscaal dienstverlener onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor de invordering, iets wat ook steeds vaker gebeurt. Wel wil de Belastingdienst mensen bewust maken van het feit dat als een belastingadviseur een aanbod doet dat te mooi is om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld.

Controle

Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. De komende weken verstuurt de Belastingdienst bijna 11.000 brieven naar klanten van de fiscaal dienstverleners om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.