THEMA

FISCUS HELPT DIGIBETEN MET AANGIFTE

Blauwe enveloppen verdwijnen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat vrijdag laten weten op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Henk Krol van de 50PLUS-partij. Die maakte zich ongerust na de mededeling dat de blauwe belastingenvelop gaat verdwijnen en dat aangiften digitaal gedaan moeten worden. Krol vreest dat onder anderen ouderen in problemen komen.

Berichtenbox MijnOverheid

Wiebes onderstreept in zijn antwoord dat het digitaal communiceren bij de Belastingdienst geleidelijk wordt ingevoerd. Er staat een ambitie in het Regeerakkoord om in 2017 alle zaken met de overheid digitaal af te kunnen handelen. Het gaat dan om voorzieningen zoals MijnBelastingdienst en de Berichtenbox op MijnOverheid.

96% al digitaal

Ook is volgens Wiebes de groep die geen toegang heeft tot internet beperkt. Zo wordt 96% van alle aangiften inkomstenbelasting al langs de digitale weg ingediend.Ook de meeste ouderen zijn geen digibeet meer.

Onderzoek

De Belastingdienst doet onderzoek naar de zelfredzaamheid onder de burgers. Onderzoek wijst uit dat 62% van alle burgers hulp inschakelt voor het regelen van belasting- en toeslagzaken; 34% krijgt deze hulp van een familielid, vriend of bekende en 12% van een maatschappelijke organisatie.