THEMA

G20 LANDEN GROOTSTE VERLIEZERS BELASTINGONTWIJKING

Amerikaanse multinationals

De G20-landen lopen de meeste inkomsten mis doordat Amerikaanse multinationals belasting ontwijken in de landen waar zij actief zijn, zo blijkt uit een nieuw rapport ‘Still Broken’ dat dinsdag wordt gepubliceerd door onder meer Oxfam Novib, FNV en Tax Justice Network Nederland. Volgens de onderzoekers lopen de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, China en Brazilië de meeste belastinginkomsten mis omdat bedrijven winsten opvoeren in landen met aantrekkelijkere belastingregels. Daarbij gaat het vooral om Nederland, Ierland, Luxemburg, Bermuda en Zwitserland. Amerikaanse multinationals verschoven in 2012 circa 500 tot 700 miljard dollar aan inkomsten, een kwart van hun jaarlijkse winst. Terwijl Amerikaanse multinationals winsten naar Nederland verschuiven, loopt ook de Nederlandse fiscus inkomsten mis, doordat Nederlandse multinationals op hun beurt bijvoorbeeld gebruik maken van een ontwijkingsroute via België.

Funest voor publieke voorzieningen

Tijdens de G20-top volgende week in Turkije zullen de staatshoofden van de grootste economieën naar verwachting maatregelen aannemen om belastingontwijking door multinationals aan te pakken. Volgens Giuseppe van der Helm, voorzitter van Tax Justice NL, is het hoog tijd voor echt mondiaal overleg voor een rechtvaardig internationaal belastingsysteem. Algemeen secretaris FNV, Leo Hartveld, zegt dat de internationale belastingwedloop funest is voor de publieke voorzieningen overal ter wereld, dus ook in Nederland. Doordat grote bedrijven weinig afdragen maar wel een beroep doen op de politie of brandweer en gebruik maken van de Nederlandse wegen, worden de lasten voor de werkenden hoger.

Arme landen hardst getroffen

Arme landen als Honduras, de Filippijnen en Ecuador worden echter relatief het hardst getroffen, omdat inkomsten uit vennootschaps-belastingen een groter deel uitmaken van de totale belastinginkomsten. De belasting die Honduras misloopt, is bijvoorbeeld gelijk aan 15% van het budget voor onderwijs of gezondheidszorg.

Brievenbusfirma's aanpakken

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwam vorige maand met voorstellen om brievenbusfirma's harder aan te pakken. Die plannen werden overgenomen door de G20-landen, maar gaan volgens onder meer Oxfam lang niet ver genoeg. Zo zouden multinationals die al gebruikmaken van schadelijke belastingregimes dat tot 2021 mogen blijven doen.