THEMA

GEEN EU-BOETES VOOR SPANJE EN PORTUGAL

Opschorting subsidies

Voor de opschorting van de subsidies moet de commissie eerst onderhandelen met het Europees Parlement, dat medezeggenschap heeft over de fondsen.

Procedure voor sancties

De EU-ministers van Financiën zetten zelf twee weken geleden het licht op groen voor de commissie om de procedure voor sancties te starten omdat Spanje en Portugal ondanks uitstel en afspraken ‘ineffectieve’ actie hebben genomen om hun begrotingstekorten omlaag te brengen. De commissie had maximale boetes kunnen opleggen van € 346 miljoen voor Portugal en 2 miljard voor Spanje.

Het tekort

Het Spaanse tekort bedroeg vorig jaar 5,1% en dreigt dit jaar op minimaal 3,9% te stranden. Het Portugese tekort was vorig jaar 4,4%. Portugal had al in 2015 aan de regels moeten voldoen, Spanje in 2016. De eurolanden zijn gebonden aan een tekort van 3% of minder van het bruto nationaal product (bnp).

Nieuwe begrotingsplannen

Portugal moet nu uiterlijk 15 oktober nieuwe begrotingsplannen in Brussel inleveren. Voor Spanje is er het bijkomende probleem dat er geen regering is. Daarmee gaat de commissie ‘realistisch’ om, aldus EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Monetair beleid). Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën) rechtvaardigt de economische realiteit in beide landen de nulboete. Ook wees hij erop dat de zondes uit het verleden stammen en dat de landen inmiddels ‘substantiële inspanningen’ hebben geleverd.

Teleurstellend

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei in een reactie het ‘teleurstellend’ te vinden ‘dat er geen gevolg wordt gegeven aan de vaststelling dat Spanje en Portugal te weinig hebben gedaan om hun begrotingen op orde te krijgen’. Hij wacht nu een nadere toelichting van de commissie en overleg met de andere eurolanden af. ‘Buiten kijf staat dat beide landen ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren nog niet uit de gevarenzone zijn.’