THEMA

NOG GEEN PENSIOENAKKOORD TUSSEN WERKGEVERS EN VAKBONDEN

Zzp’ers

De onderhandelingen vinden plaats in de Sociaal-Economische Raad (SER), dat met standpunten moet komen over de vernieuwing van het pensioenstelsel. Volgens Koolmees zijn hervormingen noodzakelijk, onder meer doordat de arbeidsmarkt sterk is veranderd en veel werknemers niet meer een baan voor het leven hebben. Zo zijn er een miljoen zzp’ers, van wie een grote groep geen pensioen opbouwt. Daarom wordt onder meer gepraat over de mogelijkheden van een verplicht pensioen voor zelfstandigen.

Meerderheid

De tijd dringt, want Koolmees wil namens het kabinet een nieuw pensioenstelsel doorvoeren. En volgend jaar zou de coalitie met de Provinciale Statenverkiezingen de meerderheid in de Tweede Kamer kunnen kwijtraken. Daarom wil Koolmees eventuele wetswijzigingen voor die tijd doorvoeren en voor die wijzigingen heeft de minister minimaal een jaar nodig.

Knoop

De onderhandelingen binnen de SER zijn belangrijk voor Koolmees, want de pensioenfondsen moeten een nieuw contract zelf uitvoeren en in veel pensioenbesturen zitten vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden. En zij hakken uiteindelijk de knoop door.

Eigen potje

De gesprekken spitsen zich toe op de individualisering van het pensioenstelsel. Iedere werknemer spaart dan voor een eigen pensioenpotje, waarbij het onder meer eenvoudiger moet worden om het eigen ‘potje’ mee te nemen als men van baan wisselt. Vakbonden zijn echter bang dat het nieuwe stelsel niet solidair genoeg is.