THEMA

GROENLINKS: VRAGEN OVER ROL RUTTE BIJ BELASTINGDEAL ICL

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee doet de oproep zaterdag na berichtgeving van het NRC dat Rutte en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken persoonlijk betrokken waren bij pogingen om het Europese hoofdkantoor van ICL naar Nederland te halen. Dat blijkt uit documenten die NRC verkreeg met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (wob) en uit gesprekken met betrokkenen.

Rode loper voor grootbedrijf

"Mensen betalen ieder jaar netjes hun belastingaanslag, maar voor het grootbedrijf wordt de rode loper uitgerold tot de grens van wat net mag. Aan die cultuur van belastingontwijking en belastingconcurrentie moet een einde komen", stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Van der Lee.

Handelsmissie

Rutte zou tijdens een handelsmissie in Israël de toenmalige topman van ICL hebben aangeboden om voor hem een aantal cruciale afspraken te organiseren. Nadat Nederland een gunstige belastingdeal had aangeboden, vestigde het bedrijf zich in Amsterdam. Nederland betaalde ook mee aan belastingadviseurs die ICL bijstonden in gesprekken met de Belastingdienst.

Beter bod

Rutte regelde volgens het NRC een ontmoeting tussen ICL-topman Borgas en de top van het ministerie van Economische Zaken. In dat gesprek liet ICL weten de wereldwijde inkoopafdeling naar Nederland te willen verplaatsen, op voorwaarde dat de Belastingdienst een aanbod zou doen dat in de buurt zou komen van een voorstel dat Zwitserland had gedaan.

Effectief belastingpercentage

Dat kwam neer op een effectief belastingpercentage van rond de 10 procent, aldus vertrouwelijke mails tussen het bedrijf en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Het percentage dat uiteindelijke werd afgesproken is geheim, maar voldeed aan de verwachtingen van ICL, aldus NRC.