THEMA

GROOTSCHALIG ONDERZOEK FIOD NAAR FAILLISSEMENTSFRAUDE EN WITWASSEN

Faillissementsfraude

De verdachten hebben zich in de periode van 2012 tot nu vermoedelijk schuldig gemaakt aan faillissementsfraude, het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrifte en witwassen. De ondernemingen van verdachten zijn en waren vooral actief als uitzendbureau in de steigerbouw. Het vermoeden is dat verschuldigde belasting over uitbetaald loon niet werd afgedragen aan de Belastingdienst. De schulden liepen hierdoor snel op, waarna de bedrijven failliet gingen omdat zij niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen.

Valse facturen

Het geld uit de ondernemingen werd door de verdachten deels gebruikt voor eigen gewin. Daarna startten verdachten met een nieuwe onderneming. Ook is er binnen de ondernemingen mogelijk gewerkt met valse facturen om de winst te drukken en geld te witwassen. Daarnaast vinden er grote contante opnamen en stortingen plaats op bankrekeningen waarvan de herkomst onbekend is.

Doorzoekingen

Het Functioneel Parket is daarop een onderzoek gestart. Eind januari vonden er doorzoekingen plaats in negen woningen en vijf bedrijfspanden in de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Er is beslag gelegd op administratie, digitale gegevensdragers en bankrekeningen. Verder is er beslag gelegd op diverse sieraden, acht auto’s en ruim € 50.000 cash. Ook zijn er twee vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen. Bij de actie waren ongeveer 200 mensen betrokken. Er zijn drie verdachten aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.