THEMA

GROTE ZORGEN IN KAMER OVER BELASTINGDEALS

Debat

Een brede meerderheid, ook de coalitie, wil zo snel mogelijk een debat met verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Het verzoek kwam van Tom van der Lee van GroenLinks, die reageerde op de berichtgeving over de zogenoemde Paradise Papers.

Fout van Belastingdienst

Het gaat hier om gegevens waaruit onder meer blijkt dat wasmiddelenproducent Procter & Gamble (P&G) over miljoenen dollars geen belasting hoefde te betalen. Een belastinginspecteur handelde in zijn eentje, wat niet had gemogen, erkende de fiscus al. Een zogeheten ruling dient voorgelegd te worden aan het speciale team bij de fiscus dat de afspraken met multinationals behandelt. Dat team moet vervolgens een bindend advies geven, waarbij partijen in een vaststellingsovereenkomst zaken vastleggen als argumentatie, reikwijdte en looptijd. Maar bij P&G kon de onderneming volstaan met het schrijven van een brief waarbij de verplichte punten zijn overgeslagen; de benodigde overeenkomst was er niet. De inspecteur ondertekende op verzoek van belastingadviseurs van PwC de brief, en daarmee was de regeling over een fiscaal voordeel van $169 miljoen een feit.

Rammelen

‘Nu komt er voor het eerst zo’n belastingafspraak boven tafel en blijkt die aan alle kanten te rammelen’, aldus Van der Lee. ‘Opnieuw voelt iedere belastingbetaler zich zwaar bekocht. Iemand die bij het aanvragen van een toeslag een kleine vergissing maakt krijgt te maken met een opeenstapeling van boetes. Met multinationals lijkt de Belastingdienst veel soepeler om te gaan: zij krijgen deals die hen miljoenen aan belastingvoordelen opleveren.’ Van der Lee wil dat de Belastingdienst alle vertrouwelijke belastingafspraken met grote bedrijven naloopt om te controleren of deze aan de voorwaarden voldoen. De deal met Proctor & Gamble zou moeten worden ingetrokken. Kamerleden hebben de afgelopen jaren inzage gevraagd in rulings, maar die nooit gekregen wegens de geheimhoudingsplicht van de fiscus. Kamerleden zijn ook boos dat de staatssecretaris de Kamer nog niet heeft geïnformeerd over de fout bij de Belastingdienst. PvdA'er Henk Nijboer noemde dat ernstig.