THEMA

HELFT NEDERLANDERS NIET ACTIEF BEZIG MET PENSIOEN

Doelgroep tot 45 jaar

Ruim een kwart van de Nederlanders, 27% zou wel actiever bezig willen zijn met het pensioen. Dit speelt met name onder de doelgroep tot 45 jaar,  van wie een derde wel serieuzer aan de slag wil met de oudedagsvoorziening. Tot actie wordt echter weinig overgegaan, wat volgens de ING komt doordat ze niet weten hoe het pensioen aan te pakken. Ook het gebrek aan financiële middelen noemt de ING als reden.

Geld opzij voor oude dag

Slechts 7% geeft aan het leuk te vinden financiële beslissingen te nemen omtrent de oude dag. Hoe verder weg een gebeurtenis in de toekomst ligt, des te lastiger Nederlanders het over het algemeen vinden daar nu goede keuzes over te maken. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf Nederlanders zelf geld opzij legt voor de oude dag. Gemiddeld gaat het om 2400 euro per jaar.

Financieel fit Barometer stabiel op 93 punten

De ING Financieel fit Barometer bleef in het derde kwartaal van 2015 hangen op 93 punten, dezelfde stand een kwartaal eerder. Ten opzichte van dezelfde periode in 2014 is er sprake van een stijging met twee punten. Vergeleken met 2013 ligt de barometerstand ruim 10 punten hoger. De stijging sinds 2013 hangt samen met de toegenomen koopkracht van een gemiddeld huishouden. Het aandeel huishoudens dat zegt geld over te houden, is gestegen van 40% in 2013 naar 45% nu. De neutrale stand van de barometer is 100 punten, dit wil zeggen dat een score van 93 nog wel een meer pessimistische houding onder Nederlandse huishoudens laat zien.