THEMA

HERVORMING FISCUS BLIJFT 'GIGANTISCHE KLUS'

Laatste debat

De Kamer keek in een laatste debat met Wiebes terug op de hervorming van de Belastingdienst. Een vertrekregeling liep volledig uit de hand en de ICT is sterk verouderd. En hier zit vooral de frustratie van Wiebes. 'We werkten met processen uit de jaren zestig.' Hij verbaasde zich over hoe er werd omgegaan met het gebruik van data. De bonuskaart van de supermarkt is geavanceerder dan de ICT van de fiscus, zei de bewindsman gekscherend. Overigens vindt Wiebes frustratie niet per se negatief. 'Positieve energie komt ook uit frustratie. Wij lopen politieke risico's, dat doe je ook niet zonder frustratie.'

Nieuwe maatregelen

Deze zeven jaar durende vernieuwing (Investeringsagenda) is inmiddels opnieuw onder de loep genomen. Volgens Wiebes is de reorganisatie, die nu in 42 projecten is gegoten voor de komende jaren, realistischer vormgegeven. De bijgestelde agenda is volgens hem ontworpen op uitvoerbaarheid. Maar over deze herijking hebben de partijen nog veel vragen. Ook over de aangekondigde maatregelen in het regeerakkoord voor de fiscus zijn er zorgen. Kan de Belastingdienst de veertig of vijftig maatregelen van het nieuwe kabinet wel aan, vroeg Bart Snels (GroenLinks) zich af. Ook bij DENK en de PvdA leven die vragen. ‘We moeten steeds kijken of nieuwe taken behapbaar zijn’, stelt Van Weyenberg.

Instorten

'De Belastingdienst staat op sommige punten op instorten', was Henk Nijboers (PvdA) keiharde conclusie, die door Wiebes ferm werd tegengesproken. De VVD'er erkende wel dat hij inschattingsfouten had gemaakt. De analyse die ten grondslag lag aan de reorganisatie van de Belastingdienst die in 2015 van start ging was 'eigenlijk incompleet'.

Onverwoestbaar humeur

‘Er zijn nog niet zoveel meters gemaakt als ik wilde’, erkende de staatssecretaris. ‘Het is een proces met vallen en opstaan geweest voor de staatssecretaris en dat zal het wel blijven’, concludeerde Van Weyneberg tot slot. 'De staatssecretaris laat een lijk achter voor zijn opvolger, dit is de staatssecretaris van onafgemaakte zaken', zei Snels. Wiebes is vanaf donderdag minister van Economische Zaken en Klimaat. Hij gaf zijn opvolger Menno Snels (D66) nog een advies mee: die moet ‘een onverwoestbaar humeur en geen enkele interesse in zijn eigen loopbaan hebben’.  Als dat in orde is, zal het de kersverse D66'er volgens hem wel lukken om de Belastingdienst weer in het goede spoor te krijgen, zei hij.