THEMA

IEDEREEN FAALDE IN FINANCIËN AMSTERDAM

Basistaken gingen fout

Een gemeentelijke enquêtecommissie onderzocht de problemen tussen 2002 en 2014 en presenteerde maandag haar rapport, met aanbevelingen. Basistaken (zoals overboekingen) gaan vaak fout, rapportages zijn niet goed, besluiten vallen zonder genoeg informatie. Verkeerde uitbetalingen (188 miljoen in plaats van 1,88 miljoen) en uit de hand lopende grote projecten. Het is niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is ('eilandenrijk'), problemen worden niet opgelost en afspraken niet nagekomen. En de gemeenteraad heeft er niet goed genoeg op gelet. Verder zijn wettelijke verplichte doelmatigheidsonderzoeken niet uitgevoerd.

Van leren

De commissie sprak met zo'n honderd mensen, zoals de huidige vicepremier Lodewijk Asscher, van 2006 tot 2012 wethouder financiën. Ook hij heeft niet genoeg gedaan om de boel te verbeteren, stelt de commissie. Asscher zelf zei in een reactie te hopen dat de raad zijn voordeel doet met het onderzoek. Burgemeester Eberhard van de Laan stelde dat de conclusies 'echt de vinger wist te leggen op dingen waar we van kunnen leren'.

Zorgplicht

De commissie bepleit een 'zorgplicht' voor de hele financiële handel en wandel, die bij de wethouder financiën komt te liggen. Die is dan aan te spreken op duidelijke taken- en verantwoordelijkheden. Ook moeten begroting en jaarrekening veel nauwkeuriger worden behandeld. Als de stad nu alles goed aanpakt, levert dat tientallen miljoenen euro's per jaar op.