THEMA

INFLATIE 2016 IS MET 0,3% HET LAAGSTE IN BIJNA 30 JAAR

Inflatie historisch laag

Met 0,3% is de inflatie voor het derde jaar op rij historisch laag. De prijsstijging in 2014 en 2015 was respectievelijk 1,0 en 0,6%. In de afgelopen vijftig jaar is de inflatie alleen in 1986 en 1987 lager geweest dan in 2016. Veel consumentenproducten zijn niet of nauwelijks in prijs gestegen. Goederen waren in 2016 gemiddeld 0,2% goedkoper. Diensten waren daarentegen 0,9% duurder. Deze prijsstijging was echter wel de laagste na 2006.

Elektriciteit verlaagt inflatie

De inflatie is in 2016 gedrukt door de prijsdaling van elektriciteit. Zowel de heffingen als de leveringstarieven gingen omlaag. Daarnaast viel de huurstijging lager uit dan in 2015 en waren vliegtickets en vakanties naar het buitenland goedkoper. Ook betaalden consumenten minder voor diensten van banken. De prijsontwikkeling van gas had daarentegen een verhogend effect op de inflatie. In tegenstelling tot elektriciteit ging de heffing op gas omhoog. Kleding werd duurder en de prijsdaling van benzine was in 2016 minder groot dan in 2015.

Stijging in december

De inflatie is in december opgelopen van 0,6 naar 1%. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van benzine en diesel. De prijs van een liter benzine steeg naar € 1,55. Dat is het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar en 9 cent hoger dan in december 2015. Ook de prijsontwikkeling van kleding verhoogde de inflatie. Daarnaast had de prijsontwikkeling van gas een verhogend effect op de inflatie.

Inflatie Nederland en eurozone stijgen

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg van 0,4% in november naar 0,7% in december. De inflatie in de eurozone steeg van 0,6% naar 1,1%. Daarmee ligt de inflatie in Nederland nog steeds onder het niveau van de eurozone. De toename in de eurozone komt voornamelijk door de prijsontwikkeling van energie en voedingsmiddelen. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone onder maar in de buurt van de 2% ligt.