THEMA

ING MAAKT BOEKHOUDFOUT VAN 1 MILJARD

Lagere winst

De lagere winst komt door een verschuiving van een voorziening van € 1 miljard rond Nationale-Nederlanden (NN) die al in 2014 in de boeken werd opgenomen. Later bleek dat dit pas in 2015 mocht. Voorafgaand aan de beursgang van NN in de zomer van 2014 strikte ING een aantal Aziatische investeerders die voor een stabiele aandeelhoudersbasis moesten zorgen voor het verzekeringsbedrijf. Die transactie leidde tot een waardering voor NN die onder de boekwaarde lag. Het verschil werd direct in mindering gebracht op het eigen vermogen van ING.

Overleg AFM

Na overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat dit zo niet had mogen gebeuren. Daarom heeft ING in overleg met accountant EY besloten het boekverlies te verantwoorden in de winst- en verliesrekening in het kwartaal waarin NN van het moederbedrijf werd losgekoppeld.

Controle onder de loep

De verandering heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern. Het bedrijf gaf wel aan dat de eigen controle op de financiële rapportages onder de loep wordt genomen.