THEMA

INTEL KOMT MOGELIJK ONDER EU-BOETE UIT

Misbruik machtspositie

Intel maakte volgens de Europese Commissie tussen 2002 en 2007 misbruik van zijn machtspositie op de markt voor computerprocessors. Door kortingen te geven aan computerfabrikanten zou Intel geprobeerd hebben zijn grootste concurrent AMD uit de markt te drukken. De boete van € 1,06 miljard die Intel kreeg was destijds een record.

Exclusiviteitskortingen niet verboden

Volgens de advocaat-generaal waren de exclusiviteitskortingen, waarbij klanten de deur naar andere chipmakers vrijwel dicht moesten houden, niet per se verboden. Ook is niet aannemelijk gemaakt dat die kortingen schadelijk waren voor de concurrentie. Het hof laat binnen zes maanden weten of het meegaat met het advies van de advocaat-generaal.

Andere zaken

Een overwinning voor Intel heeft mogelijk gevolgen voor andere zaken van de mededingingsautoriteiten in Brussel. Zo loopt er een zaak tegen Intel-branchegenoot Qualcomm, omdat die, net als Intel, kortingen bood om een telefoonmaker te verleiden voor zijn chips te kiezen. Daarnaast kan Apple profiteren. De advocaat-generaal was kritisch over de manier waarop in de zaak van Intel is omgesprongen met bewijs. De Europese Commissie oordeelde onlangs dat Ierland een belastingnaheffing van ruim € 13 miljard moet opleggen aan Apple. De iPhone-maker heeft ook kritiek geuit op de onderzoeken die leidden tot die beslissing.