THEMA

INTERNATIONALE INSTELLING BOEKHOUDREGELS MAAKT PAS OP DE PLAATS

Pas op de plaats

Financiële bestuurders klagen dat de hoeveelheid nieuwe regels te veel is. Hoogervorst erkent dat en heeft er begrip voor. Nu de grootste gaten en de zwakste plekken zijn gerepareerd zegt de voorzitter dat ze even een pas op de plaats gaan maken. De IASB, de internationale instelling van die boekhoudregels, zal zich de komende jaren gaan richten op het bijslijpen van de bestaande regels.

Eén boekhoudtaal

Ondanks dat het veel nieuwe regels zijn met namen als IFRS 9, 15, 16 en 17, vinden volgens Hoogervorst met name bedrijven met veel internationale activiteiten het prettig om over de hele wereld met één boekhoudtaal te werken. Want dat is wat de nieuwe IFRS-regels moeten bewerkstelligen. ‘Het is kostenbesparend en het helpt bij het managen van de buitenlandse dochterbedrijven. Het helpt ook bij de communicatie met internationale beleggers’, aldus Hoogervorst tegen het FD.

Klachten

Maar ondanks dat er één internationale boekhoudtaal ontstaat wat kostenbesparend is, zijn er ook klachten. Eén van die klachten is tegen IAS 19. Bedrijven moesten hun pensioenverplichtingen op de balans zetten en schrokken zo van de financiële last die zichtbaar werd, dat ze besloten om hun pensioenregeling te versoberen. Maar Hoogervorst voelt zich daar niet schuldig aan. ‘Het echte verhaal is dat die bedrijven voorheen niet goed wisten wat ze aan het doen waren. Ze hadden met hun pensioenregeling een soort derivaat uitgeschreven waarvan ze de toekomstige kosten niet goed kenden. De standaard heeft alleen zichtbaar gemaakt wat er al was.’ Op die voet zal IASB verder gaan: zorgen voor een kwaliteitsslag door gaten en zwakke plekken te dichten, bijslijpen van bestaande regels en te zorgen voor een beter verhaal naar de buitenwereld.