THEMA

KOENDERS UIT ZORGEN OVER BELASTINGHEFFING DOOR AMBASSADE ERITREA

Ernstige zorgen

‘Ik deel de ernstige zorg die daarover bestaat en heb dat vandaag ook duidelijk gemaakt. Intimidatie of bedreigingen zijn voor ons onaanvaardbaar. Het contact van Eritreeërs met hun ambassade moet altijd op vrijwillige basis plaatsvinden’, zei Koenders na zijn ontmoeting met minister Osman Saleh.

Signalen uit de gemeenschap

Eritreeërs in het buitenland moeten 2% aan belasting aan de ambassade betalen om gebruik te kunnen maken van diensten van de Eritrese overheid. Juridisch mag dat. Als de Nederlandse autoriteiten echter geloofwaardige signalen uit de Eritrese gemeenschap ontvangen of als de politie meldingen binnenkrijgt dat de belastingheffing gepaard gaat met intimidatie, kan het Openbaar Ministerie een onderzoek instellen.

Belasting in twee landen

Los daarvan vindt Koenders dat de belastingheffing te veel vraagt van Eritreeërs die proberen te integreren in de samenleving. ‘In veel gevallen betalen ze belasting in twee landen. Dat is onwenselijk. De belastingheffing is bovendien een extra hindernis in het integratieproces van Eritreeërs in Nederland’, aldus Koenders. Daarom ziet Nederland het liefst dat de Eritrese regering stopt met de dubbele belastinginning.