THEMA

KROES KRIJGT TIK OP DE VINGERS VAN BRUSSEL

Onvoldoende wettelijke gronden

Er volgt geen boete en ze wordt ook niet voor het Europees Hof van Justitie gesleept. Daarvoor zijn ‘onvoldoende wettelijke gronden’. Het blijft bij een reprimande.

Opgegeven inkomsten

Kroes gaf op 20 september haar inkomen over 2015 en het geschatte inkomen over 2016 alsnog op, terwijl ze in januari nog had gemeld dat ze over 2015 geen inkomsten had. Onzorgvuldig, is het oordeel. De 75-jarige Kroes is hier per brief over geïnformeerd. Kroes had in 2004 ook niet opgegeven dat ze directeur was van een bedrijf op de Bahama’s, zoals in september werd onthuld in de zogenoemde Bahama Leaks. Dat was een overtreding van de gedragscode, zo is vastgesteld door het ethische comité van de commissie.

Als directeur ingeschreven

Volgens de commissie kon ze echter ‘in redelijkheid’ niet weten dat ze van 2000 tot 2009 als directeur stond ingeschreven. Kroes had eerder al erkend dat er iets verkeerd was gegaan en heeft in september in twee brieven excuses aangeboden. Ze heeft de functie overigens niet daadwerkelijk uitgeoefend en kreeg er ook niet voor betaald. Kroes werd in 2004 commissaris voor Mededinging en in 2009 kreeg ze de post Digitale Agenda, die ze vervulde tot 2014.