THEMA

MEER INZICHT IN KREDIET MET NATIONALE FINANCIERINGSWIJZER

Terughoudende banken

De afgelopen jaren waren de banken terughoudend met het verstrekken van krediet aan het mkb. Nu de economie weer aantrekt, maken ondernemers plannen om uit te breiden, te investeren en te groeien. Volgens minister Kamp is het van cruciaal belang dat het mkb geholpen wordt met de financiering van deze groeiplannen. Om bedrijven beter op weg te helpen, hebben MKB-Nederland, VNO-NCW, de Nederlandse Vereniging van Banken, het ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de app en website De Nationale Financieringswijzer opgezet.

De Nationale Financieringswijzer

Het doel van de site en app is om ondernemers in het mkb te ondersteunen in hun zoektocht naar financiering. De afgelopen jaren is het aanbod voor financiering voor ondernemers vergroot en verbreed, bijvoorbeeld met nieuwe financieringsvormen als Qredits, kredietunis en crowdfunding. Toch gaf 60% van de ondernemers aan onvoldoende financieringsmiddelen te vinden naast de ‘gewone’ bank. Door middel van de nieuwe app en website kunnen ondernemers advies aanvragen en tientallen financieringsbronnen raadplegen. Door een aantal vragen over hun bedrijf en plannen te beantwoorden, kunnen ondernemers snel zien welk soort financiering voor hen het meest geschikt is en welke partijen die vorm van financiering aanbieden.

Opvolger Ondernemerskredietdesk

De Nationale Financieringswijzer is eigenlijk de vervanger van de Ondernemerskredietdesk (OKD) die MKB-Nederland samen met VNO-NCW, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het ministerie van Economische Zaken een aantal jaren terug had opgericht. OKD is nu volledig opgegaan in de Nationale Financieringswijzer.