THEMA

NA BANKEN OOK BELASTINGDIENST ONDER VUUR DOOR DDOS-AANVAL

Bestookt

Ook maandagmiddag was de website van de Belastingdienst echter niet altijd bereikbaar. Rabobank wordt eveneens getroffen door DDoS-aanvallen. Daardoor werken sommige diensten van de bank niet, zo meldt de bank op zijn eigen Twitterpagina. Bij een DDoS-aanval wordt een website bestookt met communicatieverzoeken. De mensen achter de aanval proberen de server van het slachtoffer traag te maken of onbereikbaar te maken, schrijft het FD.

ABN Amro en ING

ABN Amro werd dit weekeinde drie keer getroffen, bij ING was het zondagavond raak. Er is geen sprake van een hack en dus geen sprake van inbreuk op debanksystemen of op klantgegevens, stellen de banken. Onderzochtwordt nog of de aanvallen metelkaar in verband staan. De storingen bij ABN Amro en ING zijn verholpen. Klanten kunnen door een DDoS-aanval lastig of helemaal geen gebruik kunnen maken van diensten als internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal. Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend.

Serieuze zaak

Detailhandel Nederland heeft in reactie op de storing laten weten zich zorgen te maken om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) zei in het tv-programma Buitenhof dat cyberaanvallen zoals die op ABN Amro voor banken tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. 'Dat is de realiteit anno 2018', aldus Knot, die spreekt van een 'serieuze zaak'. DNB is hierover ook met banken in gesprek, om ervoor te zorgen dat die hun systemen na zo'n aanval snel weer in de lucht hebben, aldus het FD.