THEMA

NBA-TOP VOOR TUCHTRECHTER GESLEEPT

Beoordeling NBA

De onvrede bij Van de Kar begint in 2014 toen zijn kantoor door de NBA vanwege een kwaliteitstoets in 2014 als onvoldoende wordt beoordeeld, dat schrijft het FD. Volgens hem waren twee toetsers niet op hun taak berekend en hielden ze zich niet aan de regels. Hij kaartte dit aan bij de NBA, maar kreeg geen gehoor. Hij liet het er niet bij zitten en ging in beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Zij gaven hem in 2015 gelijk. De NBA trok zijn beoordeling van het kantoor in en probeerde Van de Kar eerder dit jaar te pacificeren door hem uitstel van een nieuwe toetsing en een ‘coulance-regeling’ van €30.000 aan te bieden.

Naar de tuchtrechter

Van de Kar nam er geen genoegen mee. Hij heeft alle vertrouwen in de NBA verloren. Hij verwijt de NBA’ers een foute cultuur, ‘zonnekoning-gedrag’ en willekeur bij de toetsingen van kantoren, waardoor deze veranderen in een ‘NBA-kansspel’. Komt bij dat de NBA'ers, hoewel allemaal accountants, zich niet aan de wet- en regelgeving voor accountants houden. Zij geven kwaliteitsbeoordelingen af die in strijd zijn met de regels, en blijken, als het kantoor dat oordeel met argumenten bestrijdt, niet bereid tot een echte aanpassing. De accountant sleepte daarom de NBA-top voor de tuchtrechter.

Geen doofpotcultuur

Volgens de advocaat van de aangeklaagde NBA’ers houdt Van de Kar zijn verhaal op de verkeerde plek. Klachten over het kwaliteitsbeleid horen op de ledenvergadering. Klachten over de NBA zelf kunnen aangekaart worden bij de bestuursrechter. Dat heeft Van de Kar ook gedaan, en met succes omdat de beoordeling is ingetrokken. Maar de accountant wil de discussie gaande houden. Volgens de advocaat is daar de tuchtprocedure niet voor en stelt dat de klachten niet ontvankelijk zijn. De NBA-voorzitter gebruikte zijn laatste woord om krachtig te ontkennen dat er bij de NBA sprake zou zijn van ‘een doofpotcultuur’. De Accountantskamer doet in januari uitspraak over deze zaak.