THEMA

NEDERLAND MEEST CONCURRERENDE ECONOMIE VAN DE EU

Duitsland gepasseerd

Door Duitsland te passeren, is Nederland nu de meest concurrerende economie van de EU. Mondiaal zijn alleen Zwitserland, Singapore en de VS concurrerender.

Positieve punten

Volgens de onderzoekers van het World Economic Forum is de  vierde positie van Nederland te danken aan ‘een infrastructuur van wereldklasse, een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg, een uitmuntend hoger onderwijs en een blijvende focus op innovatie’. Verder schrijft het rapport: ‘Dankzij de samenwerking binnen het Nederlandse Topsectorenbeleid tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden ontstaat een omgeving waar innovatie snel tot stand komt.’

Overheidsbeleid

Het rapport stelt dat het beleid van de overheid de afgelopen jaren actief heeft bijgedragen aan het versterken van de Nederlands positie. De onderzoekers noemen onder andere het gevoerde macro-economisch beleid, het gezond maken van de overheidsfinanciën en de hervormingen op de arbeidsmarkt als positieve overheidsmaatregelen.

Achilleshiel

De enige echte achilleshiel van Nederland blijft de financiële dienstverlening van banken aan het bedrijfsleven. Zo wijzen de onderzoekers er onder meer op dat de krediet- en kapitaalverstrekking aan het MKB en startups nog stukken beter kan.

Kamp: trots op Nederland

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt in een reactie dat er veel is om trots op te zijn in Nederland. ‘Het verbeteren van de financieringsmogelijkheden voor het bedrijfsleven blijft een belangrijke prioriteit voor het kabinet. We doen al veel, maar het kan slagvaardiger. Om de concurrentie ook in de toekomst voor te blijven, is het zaak niet stil te zitten. In het belang van werkgelegenheid en economische groei moeten we deze positie verder versterken en uitbouwen. Wie weet staan we volgend jaar dan weer een plek hoger op deze ranglijst.’

Nederland in de top 10

Nederland staat al sinds 2005 onafgebroken in de top tien van de meest concurrerende economieën ter wereld. In 2012 stond Nederland op de vijfde plek, maar in 2013 zakte Nederland naar de achtste plek, een positie die ons land in 2014 handhaafde. Het kabinet stelde zichzelf in het Regeerakkoord de ambitie om de positie van Nederland in de top vijf van de meest concurrerende economieën te verankeren en versterken. Met een rentree in de top vijf van de index vorig jaar werd die ambitie verwezenlijkt. Dit jaar stijgt Nederland verder door. De gehele lijst bestaat uit 138 landen.