THEMA

NEDERLAND MOET WERK MINDER BELASTEN EN HYPOTHEEKRENTE SNELLER AFBOUWEN

Aanbevelingen OESO

Met deze aanbevelingen kwam de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) afgelopen vrijdag. In het rapport zet de OESO uiteen hoe in Nederland en in andere ontwikkelde economieën economische vooruitgang kan worden geboekt.

Arbeidswetgeving wijzigen

Volgens de OESO zou in Nederland de lagere belasting op werk kunnen worden gecompenseerd door hogere btw-tarieven. Verder zou het verstandig zijn als de arbeidswetgeving op de schop gaat. Nu worden vaste medewerkers nog te veel beschermd, aldus de denktank, die ook pleit voor het verlagen van de ontslagvergoeding.

Woningmarkt

Wat de huurmarkt betreft, pleit de OESO voor minder regels. Dat zou het aanbod van huurwoningen ten goede komen. Volgens de OESO belemmert de huidige 'starre' woningmarkt onder meer de arbeidsmobiliteit. Verder zou de hypotheekrenteaftrek bij koophuizen sneller moeten worden afgebouwd om de verhouding tussen huur en koop beter in balans te krijgen. Huizenkopers zouden beduidend minder moeten kunnen lenen dan 100% van de woningwaarde.

Ontwikkeling en onderzoek

Op het gebied van onderzoek en ontwikkelingen moet gerichter worden geïnvesteerd. Bedrijven die niet meedoen aan investeren in onderzoek, zouden ook niet moeten kunnen profiteren van de voordelen.