THEMA

'NEDERLANDSE BEDRIJVEN BETROKKEN BIJ GROOTSCHALIGE BTW-FRAUDE'

Bewijs

Het Duitse Openbaar Ministerie bevestig tegenover ZEMBLA dat er ‘talrijke aanwijzingen zijn voor de financiering van terrorisme’. Het Italiaanse OM laat weten dat de documenten van de fraudeurs in de grot van Bin Laden zijn gevonden. ‘Beangstigend’, vindt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën het.

Nederlandse betrokkenheid

Uit het onderzoek van het televisieprogramma blijkt verder dat onder meer VDL Duty Free Wholesale uit Numansdorp betrokken is bij het netwerk waarbij gehandeld werd in CO2-certificaten waarbij nooit btw is afgedragen. De firma’s ontkennen de betrokkenheid. Het Nederlandse OM laat weten dat de btw carrousels die zij in onderzoek hebben, geen zicht geeft op de geldstromen van personen of bedrijven in Nederland richting terroristische organisaties. ‘Ik sluit niet uit dat er ook voorbeelden zijn waar ook Nederland verdenkingen heeft. Maar daar heb ik geen lijstje van’, zo liet Wiebes twee weken geleden in de Tweede Kamer weten.

Maatregel in 2009

Doordat Nederland in 2009 de mogelijkheid blokkeert om in de CO2-handel te frauderen, gaan criminele netwerken het camoufleren. De maatregel zorgde er dus niet voor dat de fraude opgelost werd.